Blocknyckel

En blocknyckel har flera användningsområden eftersom den har två ändar

En blocknyckel har två olika ändar. Oftast en u-ringnyckel och en ringnyckel.

Blocknyckeln kallas också för en U-ringnyckel och det här verktyget använder man för att lossa eller dra åt muttrar och skruvar som har kantiga huvuden. Nu kan man ju undra varför man inte bara kan köra med en bra skiftnyckel där man kan ställa in den storlek som behövs för varje bult som ska lossas eller dras åt, och det här är en bra fråga. Faktum är att många upplever att en blocknyckel är ett bättre val då man inte vill gå för hårt åt muttern så att den inte skadas. Det är förstås så att man kommer att behöva ett set med olika storlekar för att kunna använda på olika typer av muttrar och bultar.

Blocknyckel eller skiftnyckel

Med skiftnyckeln så kan man ställa in verktyget, steglöst, för att få det att sluta om bulten eller skruven på ett perfekt sätt och det här är ett verktyg som man måste ha då man ofta lossar och drar åt bultar. Detsamma kan man faktiskt säga om blocknyckeln. En blocknyckel är öppen på den ena sidan och har ett ringhuvud på den andra. Ringhuvudet brukar vara utformat med 12 kanter. Ringhuvudet och den öppna sidan har samma dimensioner. Den som arbetar professionellt med montering och verkstadsarbete kan knappast leva utan de fasta verktygen, men även hemma-fixare ser en stor fördel med att ha bra blocknycklar i verktygslådan.

Välja rätt märke och modell

Det gäller förstås att välja rätt märke och modell för att få god kvalitet på blocknyckeln. Här finns det tester av blocknycklar att tillgå och det kan vara klokt att lära sig lite mer om olika märkens fördelar och nackdelar innan man investerar i en blocknyckelsats. Sedan så är det förstås så att själva användningen kommer att påverka vilken kvalitet som man behöver. Den som ofta måste dra åt och lossa skruvar behöver högre kvalitet. De blocknycklar som kostar lite mindre brukar komma med en öppen sida som är mindre och en ringbredd som är stor. Man kan säga att det motsatta gäller för verktygen som är framtagna för proffsen. Det man är ute efter är förstås den belastning som blocknyckeln kommer att klara av och då är det smart att satsa på hög kvalitet. När man använder ett verktyg ofta så måste det ju hålla måttet medan ett verktyg som mest finns som backup i verktygslådan kanske inte måste ha samma höga kvalitet.

När det gäller blocknycklar så är det för det mesta så att ett högre pris betyder högre kvalitet. Men det här betyder inte att lågprismodeller inte är bra. De kan gott räcka för den som lossar och drar åt muttrar på fritiden.