Hylsnyckel

Hylsnyckeln är smidig eftersom du kan byta ut hylsorna efter behov

En hylsnyckel är smidig eftersom du byter hylsa efter behov.

 

Med hylsnyckel så menar man en hylsa som är kopplad till ett skaft. Det här verktyget använder man för att dra åt och lossa skruvar och muttrar med sex kanter. Det är inte bara professionella verkstäder som behöver hylsnycklar, den som tycker om att mecka hemma med bilen, båten, cykeln eller annat kommer med största sannolikhet att behöva en hylsnyckel. Verktyget brukar komma i stora set där det ingår delar i en rad olika storlekar. Om man inte vet exakt vilken storlek som man behöver så kan det vara svårt att hitta rätt. Det här beror på att det finns gott om varianter av muttrar och bultskallar, så de hylsnycklar som tillverkas kan ha en rad olika dimensioner och former. Med tanke på detta så kan det vara klokt att investera i ett varierat set.

På varje hylsa som ingår i ett set så ser man det mått som den håller. Att hålla ordning i sin hylsnyckelsats är A och O för att kunna genomföra effektiva arbeten med sina olika hylsnycklar.

Hylsnyckel med kardanknut

Med hylsnyckelsatsen så kommer det för det mesta flera olika skaft som har förlängningar. I dessa så kan det sitta en kardanknut som också kallas för en Polhems knut. Det här är viktigt för med kardanknuten så kommer man bättre åt då en skruv eller mutter kanske sitter på ett tokigt sätt som gör det svårt att få något grepp och komma åt. Kardanknuten gör det möjligt för axeln att byta riktning.

Hylsnyckelsatser

Man brukar talar om tre huvudsakliga typer av hylsnyckelsatser och dessa är satser med metriska dimensioner, satser med tum mått, och satser där man har blandat metriska mått med tum varianten. Det vanligaste är att man får en hylsa som är till för muttrar och bultar med sex kanter men det brukar också ingå hylsor för 12 kanter. Hylsan med 6 kanter klarar större åtdragningar bättre än den med 12 och anses också vara skonsammare för skälva skruven eller bulten. Kanthylsan med 12 kanter har den fördelen att man lättare kommer åt där det är ont om plats då man behöver dra runt handtaget.

Det man ska tänka på då man väljer ut hylsa är att den matchar bulten som man ska dra åt eller lossa. Om det står ett tum värde på bulten så är det smart att välja en hylsa som har samma tum nummer. Om det glappar mellan hylsa och bult så kan det leda till att man skadar både hylsa och bulten och då kanske man inte kommer att kunna lossa på bulten igen.

Moderna hylsnycklar har skaft som är mycket enkla att använda sig av och som har utformats för att ligga bra i handen. Det kan också finnas spärr i handtaget och det kan göra det bra mycket lättare att lossa bultar och skruvar.