Johan Petter Johansson

Johan Petter Johansson är en viktig person i verktygshistorien

Johan Petter Johansson är en viktig person i verktygshistorien

Under sin livstid så beviljades Johan Petter Johansson 118 patent och i Sverige så är den här mannen från Vårgårda känd som skiftnyckelns fader. I Enköping så kan man fortfarande se den vagn som han själv använde med de verktyg som han tog fram. Vi kan tacka Munktells Mekaniska Verkstad i Enköping för att mannen bakom de många smarta patenten blev kvar i Sverige, för då hans familj valde att emigrera till Amerika så stannade han kvar då Munktells erbjöd honom vilket jobb som helst bara han stannade.

Johan Petter Johansson föddes 1853 och levde till 1943. Hans egen villa med namnet Villa Fanna står fortfarande kvar i Enköping och den var då den byggdes unik med elektricitet som kom från ett eget kraftverk samt ett källarplan istället för uthus som var normen på den tiden. Förutom spännande patent så var Johan Johansson också en vänlig och socialt intresserad man som ska ha sagt att barn då de kommer ut från sina hem ska rulla i gräs och inte i det damm som uppstår av en verkstad. Det var kanske också därför som han valde att lägga sina verkstäder en bra bit ifrån bostadsområden.

Johan Petter Johansson öppnar eget

Efter att ha arbetat några år som praktikant hos Munktells så var han redo för att öppna eget och det här gjorde han i Enköping. Hans smedja låg i Enköping på den plats som numera är busstorg på Gustav Adolfs plan. Det tog inte lång tid innan han behövde en större verkstad och detta ledde till att han köpte en tomt vid området med namn Fanna som ligger cirka 2 kilometer utanför Enköpings centrum. Där fanns det ett litet vattenfall och det behövde Johan för att kunna starta Enköpings mekaniska verkstad där hans uppfinningar skulle komma att tillverkas.

Skiftnyckeln och rörtången

Det var i verkstaden i Fanna som Johan Petter Johansson uppfann rörtången. Den här tången fick han patent på år 1888. Skiftnyckeln uppfanns 1891 men patenterades först i maj 1892. I verkstaden så kunde man inte tillverka särskilt många verktyg per dag. Under en tid så rörde det sig om en skiftnyckel per dag och då var det ett helt lag arbetare som var involverade i arbetsprocessen. För att få ut något rent ekonomiskt av sina uppfinningar så slöt Johan avtal med entreprenören B A Hjort som drev en maskinaffär i Stockholm.

Det var det här avtalet som ledde till namnet Bahco på verktygen som kom från J P Johansson. Namnvalet ska ha berott på att B A Hjort inte tyckte att det var snyggt med saker som det stod Enköpings mekaniska verkstad på. Bahco stod för hans eget namn nämligen Bernt August Hjort och Company.

Succé i Sverige och i världen

Verktygen från Bahco blev en stor succé i Sverige och det dröjde inte länge innan de nådde andra delar av världen. Rörtången och skiftnyckeln köptes i stort sett av alla som ägde en verktygslåda, och Johan Petter Johanssons ekonomiska succé var ett faktum. Med tiden så kom man att utveckla skiftnycklarna så att de fick rätt färg för rätt marknad. De amerikanska skiftnycklarna gjordes silverblanka medan de svenska var svartkromade. Idag så tillverkas skiftnycklarna inte längre i Enköping. Fabriken lades ner år 2008 men verktyg med namnet Bahco tillverkas fortfarande i baskiska Vitoria och i Santo Tomé som ligger norr om Buenos Aires.