Momentnyckel

Momontnyckel kan du använda i det dagliga mekandet.

Momentnyckeln är mycket användbar

Med en momentnyckel så kan man dra åt skruvar och muttrar med hjälp av ett mycket precist vridmoment. Det här verktyget har ett spärrskaft med en tapp där man kan fästa hylsor som har den storlek som man behöver för den mutter eller skruv som man ska lossa. Momentnyckeln har många användningsområden och den används ofta då man ska mecka på fordon som bilar, motorcyklar och skotrar. Om man jobbar på rätt sätt så får man en mycket precis cirkulär kraft som gör att man kan ställa in en bult på rätt sätt. Man pratar ofta om klick momentnyckeln med vilken man hör ett klick då man har nått rätt mängd vridmoment.

Mer avancerade momentnycklar används bara av de som vet vad de sysslar med. Det finns enklare modeller som är till för glada amatörer, men med dessa så kan man inte lita på att man alltid får korrekta mätningar så de passar inte så bra då man behöver ett exakt vridmoment.

Dra åt tills det klickar

Inuti momentnyckeln så finns det en mekanism som kommer att mäta vridmomentet. Då det rör sig om en klicknyckel så ska man se till att man inte drar vidare efter det att klicket hörs. Det räcker med ett klickljud för att värdet ska ha uppnåtts. De flesta har nog hört hur bilverkstäder använder sig av den här typen av momentnyckel för att dra åt bultarna på hjulen. Här är det verkligen otroligt viktigt att det blir rätt då hjulen måste sitta på plats som de ska!

När en momentnyckel slits ut så kan det bli så att den visar ett värde som är högre än vad den verkligen ger och då måste den kalibreras eller kasseras. Det finns verkstäder som kan hjälpa till med professionell kalibrering men man kan också själv utföra detta i egen hemma-verkstad.

Kostnader för momentnycklar

Man kan få en momentnyckel rätt så billigt men då har man med största sannolikhet fått en enkel modell. Ju större precishet man vill ha i vridmomentet ju dyrare blir det. Behöver man detta verktyg för hemmabruk så kanske det räcker bra med en modell som kostar runt hundralappen men de professionella varianterna kostar förstås mer. Sedan så kan man ju behöva ett set med flera olika hylsor så att man får rätt storlek till den bult som man ska dra åt eller lossa. På en verkstad där man jobbar med bilar, båtar, motorcyklar och cyklar så har man ju stor användning av momentnycklar och då väljer man att investera i god kvalitet. Den som mest är intresserad av att mecka kan börja med något billigare för att eventuellt avancera då kunskapen och erfarenheten av att lossa och dra åt bultar med momentvridning ökar.

Vid däckbyte är det klokt att använda momentnyckeln

När man byter däck kan det vara bra att använda en momentncykel