Ringnyckel

Tre ringnycklar

Tre ringnycklar av olika storlek

En ringnyckel är en essentiell del av varje verktygslåda. Det här är ett verktyg som man kan behöva då man meckar med sin motorcykel, cykel, bil eller båt. Verktyget kallas även för U-ringnyckel eller blocknyckel och det utmärks av att ha en sida som ser ut som en käft och en ring-sida som brukar ha 12 kanter. Det här är ett så kallat fast verktyg som man inte kan justera som en skiftnyckel. Anledningen till att många väljer att arbeta med en ringnyckel hellre än en skiftnyckel är att ringnyckeln kan vara skonsammare mot den bult, mutter eller skruv som man ska dra åt. Nu är det förstås så att man måste se till att ha ett helt gäng ringnycklar, detta för att se till att ha rätt storlek på plats då den behövs.

Använda ringnyckel på rätt sätt

När man ska använda en ringnyckel så måste man vara mycket noga med att den har rätt storlek för den skruv eller mutter som man ska snurra på. Om det inte blir helt rätt så ska man inte tänka sig att det nog kommer att fungera ändå, och harva på med ringnyckeln, för det här kommer att skapa ett glapp. Om man har ett glapp mellan bulten och nyckeln så kan detta leda till skador både på bulten och på verktyget. Resultatet kan bli ett verktyg som man får kassera, och ännu värre, en bult som man inte längre kan lossa på. När en bult eller skruv är förstörd så kan det leda till stora skador då man på andra sätt måste lossa upp konstruktionen.

Smarta verktygsset

När man köper ett bra verktyg set så kan det ingå ett gäng ringnycklar och då brukar man få standardstorlekar. För den som lossar och drar åt skruv som hobby så kan det här räcka bra men det kommer kanske en dag då man inser att den storlek som man behöver fattas. Det går att skaffa en enstaka ringnyckel och man kan också investera i större satser där alla möjliga storlekar ingår. Kostnaden för den här typen av satser kan variera och priset speglar till stor del den kvalitet som man får.

Som amatör så kanske man tänker att man inte behöver det allra bästa som finns på marknaden och det är klart att det finns lågprisalternativ som ger kvalitet som man kan leva med. Man ska dock tänka på att det är bra trist att sitta med en förstörd ringnyckel i handen samt en bult som inte längre går att röra på ens med proffsverktyg. Dessutom så är det viktigt att man verkligen lär sig att använda verktygen på rätt sätt så att de inte förstörs på grund av dålig användarteknik.